Zirkonyum yüksek teknolojili 3d bilgisayar sistemleri ve özel dental CNC makinelerinde kişiye özel hazırlanan diş kaplama veya protezlerdir. Zirkonyum çok sert, aşınmalara karşı yüksek dirençli ve biyolojik uyumluluğu çok yüksek bir materyal olduğundan bilgisayar ve 3 boyutlu modelleme sistemlerinin gelişmesiyle diş hekimliğinde kullanılmaya başlamıştır. Uzay mekiklerinde ısı kalkanı olarak ve ayrıca motor parçaları yapımında da bu özelliklerinden dolayı kullanılırlar. Diş kaplamalarında günümüzde metal altyapıların yerine, porselene destek olarak altyapıda çok hassas uyum ve sağlamlık sağladığından, beyaz rengi ve ışık geçirgenliği sayesinde estetik açıdan tercih edilirler.
Zirkonyum, dişlerin kaplama gerektirdiği aşırı çürük ve madde kayıplarında, diş eksikliğinde köprü veya implant üstü diş yapımında, estetik olarak müdahale gerektirecek ayrık diş (diastema) veya çarpık dişler gibi gülüş tasarımı veya diş kaplaması gerektiren durumların varlığında kullanılırlar.
Zirkonyum diş yapılacak bölgede diş hekimi, diş kesimi gibi gerekli düzenlemeleri yaparak ölçü alır. Alınan ölçüden elde edilen model üstünde 3d scanner ile üç boyutlu tarama yapılır. Planlanan köprü, kaplama ya da protezler bilgisayar programında modellenerek CNC makinesine aktarılır. Makine zirkonyum blok üzerinden frezeyle planlanan zirkonyum altyapıyı oyarak elde eder. Hazırlanan zirkonyum altyapı modele uyumlanır ve porselen teknikeri bu altyapının üzerine porselen işleyerek estetik ve çiğneme fonksyonuna sahip dişleri meydana getirir. Son olarak diş hekimi yapılan bu zirkonyum altyapılı protezi ağızda son düzenlemelerini yaparak yapıştırma işlemini gerçekleştirir.
Zirkonyum biyolojik uyumluluğu en yüksek materyallerden birisidir. Dişetiyle ve ağız dokularıyla mükemmel uyumluluk gösterirler. Beyaz renkte ve ışık geçirgen olmasından dolayı estetik açıdan çok avantajlıdır. İleriki yıllarda meydana gelebilecek dişeti çekilmelerinde estetik açıdan fazla sorun çıkarmaz. Metal destekli porselen dişlerde zaman zaman görülebilen oksitlenmeye bağlı dişetlerinde morarma, kötü tat hissi meydana getirmez. Yüzeyinde bakteri tutunmasına izin vermez. Metal altyapıların üretilmesindeki döküm işlemine bağlı meydana gelen genleşme ve uyumlama sorunları ile karşılaştırıldığında tamamen bilgisayar destekli yapıldıklarından dişe oturması ve uyumu daha hassastır.
Zirkonyum her ne kadar sert bir materyal olsa da metale nazaran esnekliği olmadığından kırılganlık gösterebilirler. Kırılma direnci ağızda kullanılmasına rahatlıkla izin verdiği halde çok uzun köprülerin yapımında tercih edilmemelidirler. Bunun ayrımını ve kararını diş hekiminiz yapacaktır.
Zirkonyum dişlerin yapımının laboratuvar aşamaları 4-5 gün sürer hekimin yapacağı diş kesimi, ölçü, planlama, prova ve finalde yapıştırma işlemiyle birlikte toplam süre 1 hafta civarındadır.
Zirkonyum dişler aşınmaya karşı çok dirençlidir. Renk ve parlaklıklarını yitirmezler. Yapılan dişin ömrü ağız dokularının sağlığı, mevcut dişlerin durumuna göre değişiklik gösterir.
Bir sorunuz mu var?
Doktora Danışın
Zirkonyum diş kaplama ve genel diş tedavileri hakkında sorularınızı aşağıdaki form aracılığıyla
Prosthodontist / Protez Uzmanı Dr. Melih Şengül’e iletebilirsiniz.
Dr. Melih Şengül ile
Randevunuzu Planlayın
0 (216) 355 36 57 numaralı hattımızdan bizi arayarak veya aşağıdaki butona tıklayarak randevunuzu hemen şimdi planlayabilirsiniz.
Diğer Tedaviler
/melihsengul